Sajnos Magyarországon kiirthatatlannak látszik az otthoni szaporítás, hiába küzd ellene minden állatvédő szervezet. Ennek oka nagyrészt a tudatlanság és a tévhitek terjedése.

Az alábbiakban összefoglaljuk, miért ellenezzük annyira a kontroll és hozzáértés nélküli szaporulatokat.

  1. Az úgynevezett "kedvenc", vagyis nem fajtatiszta malacok genetikai háttere felderíthetetlen. A kereskedésben kapható malacok egytől egyik ilyenek, sok komoly bajt vagy hajlamot hordozhatnak, ami nem derül ki azonnal. Ezért továbbszaporításra szinte mind alkalmatlanok, ezt el kell fogadni végre.

  2. Makacsul tartja magát a tévhit, hogy a keverékek erősebbek és egészségesebbek. A valóságban a gyenge immunrendszer és genetikai eredetű betegségek oka nem a fajtatisztaság megléte vagy hiánya, hanem a beltenyészet, ami pontosan a nem körültekintő szaporítás következménye. Egy felelős tenyésztő fokozottan odafigyel erre, így a komoly betegségek előfordulása is jóval ritkább náluk.

  3. Mik ezek a genetikai eredetű betegségek, amire folyton hivatkozunk? Nos, leggyakrabban állkapocs-rendellenességekből eredő fogproblémák, aminek következtében az állat hátsó fogait két-három havonta korrigálnia kell egy hozzáértő állatorvosnak (altatásban, ez egy kisebb műtét), különben komoly sebek keletkeznek a malac szájában, nem tud enni, majd elpusztul. Ezen kívül sajnos nagyon gyakoriak a gyógyíthatatlan vesebetegségek, szív- és májproblémák, valamit a daganatos megbetegedések. Az egyre gyakoribb betegségek következtében tengerimalacok átlagéletkora drasztikusan lecsökkent az elmúlt 10-15 évben.

  4. A kismalacok cukik. Ez a tény ugyanakkor nem elegendő indok a nőstény szervezetének kizsigerelésére és a genetikai rendellenességek továbbörökítésére! Nem igaz, hogy egy nőstény csak akkor boldog, ha anya lehet, ez hatalmas hazugság és önámítás.

  5. A vemhességek során a nőstény szervezete szinte kizárólag a babákra fókuszál, így a túl fiatal nőstény szervezete visszafordíthatatlanul károsodik, hiszen mikor még saját maga is fejlődésben lenne, másra csoportosítja át az energiáját. Ha nem megfelelő a táplálék összetétele és mennyisége, a babák alulfejlettek, vagy épp túl nagyok lesznek. A kis súlyú babák ritkán maradnak életben, a túl nagy kölyköket nem tudja megszülni a mama, így mindannyian elpusztulnak.

  6. A nőstény a fialást követő órákban azonnal ismét vemhes lesz, ha mellette van a hím. A második-harmadik folyamatos alom születését nehezen élik túl, és ha nem is hal meg azonnal, évekkel rövidül meg a kis élete. Gyenge, ingatag egészségi állapota miatt az első apró gond el fogja vinni, amit normál esetben könnyedén leküzdene.

  7. Az otthoni szaporítók mind azt állítják, hogy jó helyet találnak a kölyköknek. De valóban így van? Gyakran odaadják az első lelkes jelentkezőnek, nem törődve azzal, hosszútávon milyen körülmények között fog élni szegény kicsi. Könnyű "jó jelentkezőnek" titulálni valakit bemondás alapján. Lelkiismeret megnyugtatva, hogy jó helyet találtunk. De ez sajnos egyáltalán nem biztos.

  8. Az otthoni szaporítóknak gyakran fogalma sincs a tengerimalacok szaporodásának specifikációiról, nincsenek felkészülve az esetleges komplikációkra. Épp emiatt hal meg olyan sok nőstény náluk vemhességi toxikózisban, illetve nem nőnek fel a kis súlyú kölykök.

  9. Ha rajongsz a tengerimalacokért és szeretnéd magad körülvenni velük, arra van jobb mód is. Egy ivartalanított hím mellett 5-6 nőstény is tartható, persze megfelelő méretű helyen és körülmények között. Így egyikük életét se veszélyezteted a fialásokkal. A hím ivartalanítás után is "férfi" marad.

  10. Ha pedig mindig újabb és újabb malackákra vágysz, szaporítás helyett csatlakozz inkább hozzánk önkéntesnek, és fogadj otthonodba ideiglenesen malackákat! Jelenleg száznál is több malacka vár nálunk gazdira, így ideiglenes befogadókra jóval nagyobb szükség van, mint szaporítókra...

+1. És hogy miért jövünk dühbe, mikor büszkén mutogatják a facebookon az otthoni szaporulatot? Nos, mindannyiunknak lenne legalább egy (2-3-4...) szívfájdító története olyan malackáról, akit ő ápolt, szeretett, majd gyászolt, más felelőtlensége miatt. Egy kép és alatta a szöveg, miszerint "Malacka boldogan nevelgeti második/harmadik alom kölykét, mellettük a büszke apa" mindig fájdalmas emlékeket ébreszt bennünk.

Egyszerűen túl sokszor kerül hozzánk gyakori és/vagy kölyökként történt elletés következtében megbetegedett nőstények, beltenyészetből született beteges malac, akiket már nem tudunk megmenteni. 

Csini malacka rövidke élete alatt 7 kölyköt nevelt, felelőtlenség miatt került ilyen helyzetbe.

Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta 2061 tengerimalac került, ebből 1823 örökbeadott, jelenleg 132 tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.