Gyakran kérdezik tőlünk, hogy mik azok a gyógyszerek, amit fontos készenlétben tartani vészhelyzet esetére. Ha a malackánk hirtelen megbetegedne, és épp nem tudunk vele azon nyomban orvoshoz rohanni (éjjel, hétvége, ünnepnap), pár egyszerű készítménnyel nagyban növelhetjük a túlélési esélyeit!

A honlapunk "Betegségek" rovata további segítségként szolgálhat ahhoz, hogy ha valami rendelleneset észlelünk. Valamint rengeteg hasznos videónk elérhető Youtube-csatornánkon.

Fontos, hogy a gyógyszereket folyékony állapotban egy tű nélküli fecskendő segítségével, közvetlenül a szájukba adagoljuk.

1. Espumisan emulzió (vagy bármi simethicone hatóanyaggal)
Azért említjük ezt első helyen, mert alighanem ennek hiánya okozza a legtöbb olyan malacka halálát, aki nagyon könnyen menthető lenne. Ez bármelyik patikában beszerezhető, ráadásul ártalmatlan szer, hiszen nem szívódik fel a vérkeringésbe, így nem lehet túladagolni. Ha a malacunk étvágytalan, kedvetlen, hasa kemény és/vagy nagy, puffadt, annak nagyon súlyos következménye lehet. 0,5 ml Espumisannal segítsünk neki, míg eljutunk az orvoshoz! A puffadás bélcsavarodáshoz, vagy fulladáshoz vezet, ezért fontos azonnal kezelni!
Normál patikában kapható.

2. C-vitamin
Betegség, vemhesség, stressz vagy egyéb negatív tényezők hatására megnő a malackák c-vitamin igénye, ilyenkor minden nap érdemes adni nekik 4-5 cseppet. Ha malackánk bármilyen betegség jelét mutatja, kezdjük el adni neki, ezzel támogatva a saját immunrendszerét.
Nem érdemes viszont túlzásba esnünk, mert megterhelheti a malac veséjét, ha hosszútávon túl sokat kap.
Amiket használhatunk: Cebion-csepp, aszkorbinsav por, Oxbow Natural Science Vitamin C, Versele Laga Oropharma C-Vit.
Normál patikában vagy állatboltokban kapható.

3. Gyógytápok kényszeretetéshez (Oxbow Critical Care, Trovet Recovery)
Ezek étvágytalan tengerimalacoknál életmentő tápszerként alkalmazhatóak. Egészen kis kiszerelésben is kaphatóak, egy ilyen kis tasak mindig legyen otthon vészhelyzetek esetére. Ha a malacunk nem eszik, visszafordíthatatlan májkárosodás léphet fel, ezért 6-8 órája fennálló étvágytalanság esetén el kell kezdenünk mesterségesen etetni. Ha a száraz tápot és szénát egyáltalán nem hajlandó megenni, a Critical Caret vagy Trovetet oldjuk fel langyos vízben, és ezt a pépet etessük vele. Hígabbra készítve fecskendővel adagolhatjuk a szájába. Ha egyáltalán nem eszik a malackánk akkor legalább napi 3-szor 20 fecskendőnyi tápszert kell "belediktálnunk".
Ilyen súlyos helyzetben mindenképpen orvoshoz kell vinnünk, de addig is megmenthetjük a életét, illetve megelőzzük állapotának súlyosbodását ezzel!
Állatpatikában kapható, de interneten is rendelhető.

4. Bio-Lapis vagy Agrofern/Gastrofern
Probiotikum-készítmény, ami segít helyreállítani a malackák érzékeny bélflóráját, ha az valami miatt sérülne. Hasmenés, puffadás esetén kapjon egy fél tasakkal vízben feloldva, naponta két alkalommal. Ha mesterségesen etetjük, keverjünk a péphez fél vagy egyharmad tasaknyit.
Egy-két tasakot mindig tartsunk otthon!
Állatpatikában kapható, de interneten is rendelhető.

5. Smecta vagy széntabletta
Hasmenés esetén egy késhegynyi Smecta vízben feloldva gyors segítség lehet.
Normál patikában kapható.

6. Betadine
Ezt valószínűleg nem kell nagyon részleteznünk: bármilyen felszínes sérülés elfertőződését eredményesen elkerülhetjük, ha azonnal kezeljük vele a sebet.
Normál patikában kapható.

7. Corneregel szemgél (vagy más, Dexpanthenol hatóanyagú szemcsepp vagy gél)
A tengerimalacok szeme érzékeny, viszonylag gyakori probléma, hogy egy szénaszál vagy hasonló megsérti a szemgolyót. Ilyenkor a sérült szem részben vagy teljesen opálossá válik, és váladékozhat, esetleg nem tudja rendesen kinyitni. Ez gyakran ijesztően néz ki, de nem kell pánikba esni, nagyon eredményesen kezelhető, ám az idő nagyon fontos tényező (itt is). Ezért ahogy észrevettük a bajt, azonnal kezdjük el a sérült szemet ezzel kezelni. Állatorvoshoz mindenképp el kell vinni, mert a helyzet súlyosságától függően egy antibiotikumos cseppre is szükség lehet, ám ez mindig az orvos utasításai szerint történjen.
Normál patikában kapható.

8. Kamillás inhalálás
Ez ugyan nem klasszikus "gyógyszer", de egy megfázás vagy annak gyanúja esetén segíthet, míg az állatorvos meghatározza a pontos kezelést. A malackát tegyük egy macskaszállító boxba és biztonságosan zárjuk be az ajtaját. Egy marék kamillát forrázzunk le és helyezzük a tálat a box elé. Az egészet takarjuk le egy pléddel és hagyjuk így 10 percre, ez hatásosan könnyíti a légzést. Napi két alkalommal ismételjük.

9. Körömvirág tea: ebből is tartsunk otthon, mert sérülések, szemproblémák esetén sokat segíthet.

10. Fecskendő: gyógyszerbeadáshoz, kényszeretetéshez is szükség lehet 1 ml-es, tű nélküli fecskendőre, így ebből mindig tartsunk otthon pár darabot!

Amiket ne adjunk az orvos kifejezett utasítása nélkül:
- Antibiotikumok: ezek típusa és adagolása mindig az aktuális fertőzéshez igazított, így SOHA ne adjunk nekik orvosi utasítás nélkül! Ha egy korábbi kezelésből maradt tengerimalac számára rendelt antibiotikum, akkor se kezdjük el magunktól adagolni, ha a tünetek hasonlóak. Inkább sürgősen keressük fel az állatorvost és bízzuk ezt rá!
Az emberek számára gyártott készítményeket pedig eszünkbe se jusson tengerimalacoknál alkalmazni, mivel ezek döntő többsége a malac halálát okozza.
- Fájdalomcsillapító: létezik tengerimalacoknál helyes adagolás mellett biztonságosan alkalmazható nem-szteriod típusú fájdalomcsillapító gyógyszer. Ám ez vényköteles az állatpatikában, és a pontos adagolást mindig az adott szituációnak megfelelően kell meghatározni, így ezt is bízzuk az állatorvosra! Embereknek szánt készítményekkel ne próbálkozzunk!
- Bőrfertőzések kezelésére szolgáló készítmények: élősködők vagy bőrgomba ellenes szerek:
Ezeket sem javasoljuk orvosi ellenőrzés nélkül alkalmazni. Ugyanis egyes fertőzések tünetei bár hasonlóak, mégis teljesen eltérő kezelést igényelnek. Ha rendellenes szőrhullást, sebeket, erős vakarózást látunk, forduljunk orvoshoz, és ne kezdjük el csak úgy Neostomosan-al fürdetni! Ezzel ugyanis előfordulhat, hogy csak ártunk az állatnak és tovább gyengítjük az immunrendszerét. Ilyen probléma esetén inkább támogassuk extra c-vitamin adásával és keressünk fel egy rágcsálókhoz értő állatorvost.

Ami még fontos: konyhai mérleg
Ez ugyan nem gyógyszer, mégis ide kapcsolódik: a tengerimalacok súlymérésének fontosságát nem győzzük ismételni. Ehhez szükségünk van egy grammra pontos, digitális konyhai mérlegre. Ilyet már 1500-2000 forintért is találunk, mindenképpen szerezzünk be egyet!

Tanácsaink természetesen nem helyettesítik az állatorvos felkeresését, viszont hasznos segítséget nyújtanak ahhoz, hogy javítsuk az állatunk túlélési esélyeit addig is, míg az állatorvos szakszerű ellátásban részesíti!

Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta 2061 tengerimalac került, ebből 1823 örökbeadott, jelenleg 132 tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.