A tengerimalacok tartásával kapcsolatos hibák és tévhitek jelentős része abból ered, hogy viselkedésük és igényeik nagyon eltérnek a megszokott háziállatokétól. Ezeket szeretnénk most tisztázni.

  1. A tengerimalacok szigorúan növényevő állatok, állati eredetű táplálékra nincs szükségük. Sőt, mivel rendkívül érzékeny emésztőrendszerük van, nagy kárt okozhatunk vele, ha megkínáljuk egy kis sajttal vagy hasonlóval. Maradjunk az ajánlott eleségeknél, ne adjunk nekik se ropit, se egyéb, embereknek szánt nasit!

  2. Máshogy játszik. Nem érdekli az elgurított labda, nem reagál érdeklődve a mozgásra. Ez nem azt jelenti, hogy buta lenne, inkább abból ered, hogy a természetben nem vadászik, hanem őrá vadásznak. Ne várjuk tőle, hogy visszahozza az eldobott labdát, mert csalódni fogunk.

  3. Míg a ragadozók emésztőrendszerének időnként jót tesz egy-egy nap koplalás, a tengerimalacok ebbe bele is halhatnak. Elengedhetetlen, hogy a tengerimalac számára folyamatosan rendelkezésre álljon számára megfelelő táplálék, vagyis széna. Még műtét előtt sem szabad éheztetni őket, mivel képtelen hányni, nem okozhat problémát, ha tele a hasa. Viszont ha nem jut táplálékhoz, 14-16 óra alatt beindul egy májkárosodási folyamat, ami az életébe kerülhet!

  4. Sokan azért tartják egyedül a tengerimalacukat, mert azt gondolják, hogy a sok szeretet és törődés miatt nem is hiányzik neki egy társ. De ez nem így van. Míg egy kutya nagyon jól érzi magát egy szerető családban, csak emberek között, ám egy tengerimalacnak szüksége van a fajtársai jelenlétére.

  5. A tengerimalacok ritkábban fejezik ki irántunk érzett szeretetüket azzal, hogy hozzánk bújnak. Persze vannak bújós malackák, de ha a mienk ezt nem csinálja, ne keseredjünk el. Ne gondoljuk hálátlannak sem, egyszerűen ilyen a természete. Mivel zsákmányállatok, nehezebben szelídülnek meg. Kitartó munkával ettől függetlenül a legtöbb malacka ölben elterülős cukiságbombává válik, de sok türelem kell, míg ezt elérjük. És azt is el kell fogadnunk, hogy nem minden malacka lesz kezes, sőt a túlzott nyunyurgatás meg is betegítheti őket!

  6. Míg a ragadozók nagy része szobatiszta, ezt a tengerimalactól inkább ne várjuk el. Vannak malackák, aki a ketrec egy sarkába végzik a dolgukat, de a többségük nem. Ha az ölünkben van, általában jelzi, ha vissza szeretne menni a ketrecbe pisilni, ám könnyen előfordulhat, hogy egyszerűen csak könnyít magán. Feleslegesen strapáljuk magunkat, ha feltett szándékunk egy tengerimalacot szobatisztaságra nevelni.

  7. Az állatorvosi egyetemen a kutyák és macskák gondozását minden állatorvos megtanulja. Nem így van a tengerimalacokkal: a legtöbb orvos egyszerűen nem ért hozzájuk, és rosszabb esetben ezt nem beismerve félrekezeli. Mivel egy téves kezelés életveszélyes, mindenképp keressünk tengerimalacunknak kimondottan hozzáértő egzotikus állatokkal foglalkozó szakorvost! Az nem elegendő referencia, hogy a család kutyáját kifogástalanul el szokta látni!

  8. Többször felhívtuk már a figyelmet arra, hogy a tengerimalac nem sétáltatható pórázon, hámot adni rá veszélyes és szigorúan tilos! Egyrészt komolyan megsérülhet a gerince, hiszen az gyenge, és ilyen jellegű erőhatásokkal szemben védtelen. Ezen kívül pedig nem szeretik, kifejezetten kellemetlen számukra. Hiába árulják tengerimalacok számára, ne vásároljatok nekik hámot!

  9. Tengerimalacodat soha ne vidd le sétálni a parkba, mint egy kutyust. Ha ki szeretnéd vinni a szabadba, mindig gondoskodj arról, hogy ne tudjon elszökni, és legyen fedezéke, ahová behúzódhat. Legjobb erre a célra a ketrec rácsa, vagy rágcsálókarám. Ne feledd, ők kint elsősorban menedéket keresnek, mert nyílt terepen félnek. Csak tiszta, nem vizes fűben engedd legelészni!

  10. Végül a legfontosabb: szeressük malackánkat olyannak, amilyen! Ők is kedves, ragaszkodó, szeretettel teli kis szőrgombócok, megfelelő elvárásokkal kell közelíteni hozzájuk. 
Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta 2061 tengerimalac került, ebből 1823 örökbeadott, jelenleg 132 tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.