Sajnos gyakran előfordul, hogy egy gazdi legnagyobb szeretete és jóakarata ellenére időnként árt a kisállatának. A legjobb, legfinomabb dolgokkal szeretné elhalmozni kedvencét, ám sokszor épp ezekkel veszélyezteti tengerimalaca egészségét. A leggyakoribb ilyen hibákat igyekeztünk most összegyűjteni.

  1. TÉVHIT: "Néhány szem/falat stb. nem árthat." - VALÓJÁBAN: De. Akár egyetlen maghéj is okozhat nagy bajt: tályog, fogtörés, bélrendszer sérülése. Akár egy levél saláta okozhat visszafordíthatatlan vesekárosodást. Ne játsszunk orosz rulettet a malac egészségével. Ha kényeztetni akarjuk, kapjon egészséges finomságokat: friss füvet, búzafüvet, gyógynövényeket.

  2. TÉVHIT: "Az én tulajdonom, azt csinálok vele, amit akarok!" - VALÓJÁBAN: Az nem csak etikailag, de jogilag sem helytálló. A kisállatoknak is vannak jogai, amiket a 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet és az állatvédelmi törvény szabályoz. Aki így gondolkodik, vegyen plüssállatot inkább.

  3. TÉVHIT: "Nincs hely a lakásban egy ketrecnek, de jó neki ez a kis terrárium is. Legalább nem szemetel ki." - VALÓJÁBAN: Tengerimalacokat tilos és egészségtelen terráriumban tartani, számtalanszor leírtuk már ennek okait. A tengerimalacok számára megfelelő ketrec alapterülete minimum 120X50 cm. Akinél nincs hely egy ekkora ketrec számára vagy sajnálja rá a helyet, az ne tartson tengerimalacot, ilyen egyszerű. (Aki nagyon szereti őket, többnyire mégis meg tudja oldani.) 

  4. TÉVHIT: "A szomszédom/ismerősöm is tart egy tengerimalacot, nagyon rossz körülmények között, de nem tehetek semmit ellene." vagy "Az ismerősöm gyerekei dobálják, kínozzák a tengerimalacukat, de a szülők nem bírnak velük." - VALÓJÁBAN: Ezt ne hagyjuk annyiban, jelezzük az illetőnek, hogy ez így nincs jól. Az állatkínzás - súlyosságától függően - egytől három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, tehát nem "jelentéktelen apróság". Ha szenvedő állatot látunk vagy hallunk, ne menjünk el mellette, ez nem magánügy! Szükség esetén kérjünk külső segítséget! Civilként mindig a helyi jegyzőhöz vagy a helyi állatvédő szervezethez forduljunk!

  5. TÉVHIT: "Inkább veszek tengerimalacot a kereskedésben, mert ott nem szólnak bele, hogy tartom." - VALÓJÁBAN: Tényleg nem szólnak bele. De általában nem is segítenek, sőt, gyakran félretájékoztatnak. Mi nem azért vagyunk, hogy a gazdikat vegzáljuk, hanem azért, hogy minden tengerimalac egészséges, szerető, és a számára legmegfelelőbb környezetben éljen. A kereskedőkkel ellentétben nem profitért cserébe dolgozunk, fizetségünk az az örömteli tudat, hogy munkánk eredményeképp ma már több száz tengerimalac él biztonságban.

  6. TÉVHIT: "A száraz kenyér/kifli/zsemle kell neki, koptatja a fogát." - VALÓJÁBAN: Nem koptatja. Sőt, kifejezetten ártalmas a tengerimalacok szervezete számára. Keményítőtartalma magas, rosttartalma viszont nincs, elhízást, emésztőrendszeri károsodást okoz. A tengerimalacok fogát a folyamatosan rendelkezésre álló, jó minőségű széna koptatja.

  7. TÉVHIT: "De hát fürdetni kell, különben mitől lenne tiszta?" - VALÓJÁBAN: A tengerimalacokat - pár rendkívüli helyzettől eltekintve - nem szabad fürdetni. Bundájukat folyamatosan tisztán tartják maguknak. A fürdetésnél sokkal nagyobb segítség, ha a ketrecüket tartjuk mindig szépen tisztán. A fürdetéssel gyengítjük a bőrük ellenálló képességét, sőt, igen könnyen meg is fázhatnak. Ha nagyon szennyezett a bunda, akkor egy kis babasamponnal mossuk le az érintett területet. Ha a ketrec tisztán tartására, és a hosszú szőr fazonigazítására odafigyelünk, elkerülhetjük a bunda beszennyeződését.

  8. TÉVHIT: "Olyan jó barátok a nyuszival/hörcsöggel, egy ketrecben laknak:" - VALÓJÁBAN: A tengerimalacokat tilos nyulakkal és más fajból származó állatokkal együtt tartani! Másak az igényeik, más táplálékra van szükségük és eltér a kommunikációjuk, viselkedésük. Ráadásul a nyuszi pusztán véletlenül is nagyon komoly, akár halálos sérülést tud okozni a malackának. Attól még, hogy látszólag jól kijönnek egymással, nagyon helytelen egy ketrecbe tenni őket. Tengerimalac számára a megfelelő társ egy másik tengerimalac!

  9. TÉVHIT: "Vettem neki pórázt, hogy sétáltathassuk. Direkt tengerimalacoknak való, biztosan jó neki." - VALÓJÁBAN: A tengerimalacok testfelépítésének és viszonylag gyenge gerincüknek köszönhetően nem sétáltathatóak pórázon! A lakásban, és lakáson kívül egyaránt tilos pórázt tenni rájuk, mivel az nagyon súlyos sérülést okozhat, ezenkívül félnek tőle, nem nekik való.

  10. TÉVHIT: De hát hogyan lehetnék én megfelelő ideiglenes befogadója egy tengerimalacnak? - VALÓJÁBAN: Pár szigorú feltételnek meg kell felelni, de megfelelő elszántság mellett szinte bárki lehet ideiglenes gazdi. Hiszen a legtöbb, amit védenceinkért tehetsz, ha otthonodban gondozod őket! Természetesen vannak szabályok, amiket pontosan be kell tartani, ezeket ellenőrizni fogjuk. Ám ez sokkal könnyebb, mint egyesek gondolják, további információért vedd fel velünk a kapcsolatot az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen!
Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta 2061 tengerimalac került, ebből 1823 örökbeadott, jelenleg 132 tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.