Sajnos gyakran előfordul, hogy egy gazdi legnagyobb szeretete és jóakarata ellenére időnként árt a kisállatának. A legjobb, legfinomabb dolgokkal szeretné elhalmozni kedvencét, ám sokszor épp ezekkel veszélyezteti tengerimalaca egészségét. A leggyakoribb ilyen hibákat igyekeztünk most összegyűjteni.

  1. TÉVHIT: "De hát kifejezetten tengerimalacoknak árulják, rá van írva!" - VALÓJÁBAN: A haszon reményében ráírnak mindenféle vonzó dolgokat a csomagolásra. A vállalkozói engedélyhez sajnos nem adnak se szakértelmet, se lelkiismeretet. Ezek a termékek - bár némely malacka imádja - nem csak hogy feleslegesek, hanem egyenesen veszélyesek a tengerimalacok egészségére. A cukor, a méz, a sok zsiradék és adalékanyag megölheti malackánkat.

  2. TÉVHIT: "Olyan örömmel ropogtatja a magokat, sajnálom megfosztani tőle!" - VALÓJÁBAN: Lehet, hogy cukin ropogtat, de semmiféle mag nem való a tengerimalacnak, legyen az almamag (mérgező), vagy napraforgó, kukorica, bármi. Akkor kell inkább sajnálni, mikor beteg lesz ezektől.

  3. TÉVHIT: "Nincs pénzem márkás tápra." - VALÓJÁBAN: A helytelen táplálás miatt bekövetkező betegségek kezelése sokkal nagyobb költséggel jár, és egyúttal a malac szenvedését, akár halált okozhatja. A jó minőségű tápok egyébként kifejezetten gazdaságosak, napi kétszer egy evőkanál az adagja, nem kell ennél több, hiszen a széna az elsődleges táplálék számukra. Továbbá a pelletált tápok nagy előnye, hogy nincs válogatás, mivel minden falat egyforma, így semmit nem kell kidobni.

  4. TÉVHIT: "Folyton kunyerál, nincs szívem nemet mondani, ezért annyi uborkát adok neki, amennyit csak megeszik." VALÓJÁBAN: Sokan hajlamosak túl sok zöldséggel és gyümölccsel elhalmozni kedvencüket. Még akkor is, ha ez a szénafogyasztás rovására megy, mert eltelítik a pocakot. Ez nagyon komoly emésztési problémákhoz vezethet, ami nem mindig jelentkezik azonnal. Ne feledjük, a gyerekek is imádják az édességeket, mégsem csokoládéból és fagyiból állítjuk össze az étrendjüket (reméljük, ti sem). A tengermalacoknál is valami ilyesmi a helyzet, a nasi ne legyen több, mint nasi!

  5. TÉVHIT: "Ez a malac már három éves, eddig is ezt ette, eddig is így tartottam, és mégse lett semmi baja." - VALÓJÁBAN: Sokan önigazolást látnak ezekben a dolgokban, és azt, hogy mi hajlamosak vagyunk túlzásokba esni, mikor a tengerimalacok helyes gondozásáról beszélünk. Sajnos azonban a tapasztalataink mást mutatnak. A vegyszerek felhalmozódnak, és lassú, alattomos módon pusztítanak. Sok esetben mire a tünetek kialakulnak, már nincs visszaút. Évek telhetnek el úgy, hogy tudtunkon kívül, fokozatosan megmérgezzük kedvencünket. Lehet, hogy a malac akár a négy éves kort is megéri, mire leáll a veséje a sok felhalmozódott nitráttól, amit például a saláta tartalmaz. Ne kockáztassunk! (Vannak emberek, akik negyven éve dohányoznak, ennek ellenére egészségesek. De mégis nagyobb számban vannak azok, akik meghalnak tüdőrákban előbb-utóbb.)

  6. TÉVHIT: "Eleget foglalkozunk vele, neki nem kell társ, meg nem is igényli." - VALÓJÁBAN: Ilyet nem jelenthetünk ki, hiszen a malacka nem tudja nekünk elmondani, mit gondol. Hosszú évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a megfelelően társított malacok kiegyensúlyozottabbak, egészségesebbek, és általában tovább élnek. Nem véletlen, hogy Svájcban az állatvédelmi törvény tartalmazza, hogy tengerimalac nem tartható egyedül (és 120X50 cm-nél kisebb ketrecben sem, de ez másik téma).

  7. TÉVHIT: "A nőstény tengerimalacnak legalább egyszer fialnia kell.", illetve " A kismalacok olyan cukik, hadd szaporodjanak csak, én mindig jó helyet találok a kicsiknek." - VALÓJÁBAN: Minden egyes vemhesség komoly terhet ró a nőstény szervezetére és magas kockázattal is jár, főleg megfelelő körülmények és szakértelem hiányában. A kismalacok tényleg cukik, de ez nem lehet érv a nőstény életének kockáztatása mellett, a kontroll nélküli vemhességek csak kizsigerelik a szervezetét. És ha valaki azt állítja, hogy minden malacot jó helyre ad tovább, ezúton szeretnénk a tanácsát kérni, mert minden igyekezetünk és szigorunk ellenére ez még nekünk sem mindig sikerül.

  8. TÉVHIT: "Ha rosszat tenne neki, nem enné meg. Az állatok ösztönösen tudják, mire van szükségük." - VALÓJÁBAN: Erre azt tudjuk csak mondani, hogy bárcsak igaz lenne. Gondoljunk bele: az egyébként rendkívül okos patkányok is megeszik a patkánymérget. A tengerimalacok között nincsenek táplálkozási szakértők, sajnos bőven megesznek olyan dolgokat, ami nem nekik való. Erre nekünk kell nagyon odafigyelni, mivel ők nem tudnak.
Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta 2061 tengerimalac került, ebből 1823 örökbeadott, jelenleg 132 tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.