A megfelelő méretű és jól berendezett ketrecről már többször írtunk. Ugyanakkor a malackáknak ez még nem elegendő mozgás, érdemes időnként egy nagyobb területen hagyni őket futkosni.

  1. Kifutót a lakásban is kialakíthatunk. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van elegendő hely ehhez a lakásban, akkor egy állandó területet is elkeríthetünk neki, ahol szabadon garázdálkodhatnak. Nyissuk ki a ketrec oldalát vagy ajtaját, egy idő után maguktól ki-be ugrándoznak majd.
  2. Ebben az esetben tegyük vízhatlanná a padlót (vagy fóliával, vagy egy PVC darabbal, stb.), és erre tehetünk egy plédet, hogy ne csússzon. Ugyanilyen lehet a "mobil" verzió is, amit a futkosás végeztével összecsomagolunk és a következő alkalommal elővesszük, ilyenkor nem is fontos a padlót vízhatlanítani, ha az a "buli" után könnyen felmosható.
  3. Helyezzünk bújókat, fa alagutat, pvc csövet, egyéb érdekes tárgyakat a kifutóba! Arra ügyeljünk, hogy mérgező dolgokhoz, szobanövényekhez ne férhessenek hozzá, ahogyan elektromos kábelekhez sem. Figyeljünk oda, hogy ne tudjanak innen megszökni, különben kellemetlen perceket tölthetünk a malackák keresésével, arról nem is beszélve, hogy számukra veszélyes helyekre is tévedhetnek!
  4. Dobjunk be pár marék szénát, hadd turkáljanak benne. Ideális felhasználási lehetőség ez, ha véletlenül túl rövidre vágott szénát vettünk, ami kihullana a tartóból (kivéve, ha az túl poros).
  5. Gondoskodjunk a nasiról is: elrejthetünk pár falat zöldséget, pár szem tápot, szeretnek kaja után kutatni. Ez mozgásra serkenti őket, ami segít fenntartani a jó kondíciót és a megfelelő testsúlyt.
  6. Tapasztalataink szerint a puffadásra hajlamos malackák állapotára kimondottan jó hatással van, ha eleget mozoghatnak.
  7. Hagyjunk nekik elég időt! Első alkalommal még nem lesznek oldottak, ezt ne is várjuk el. Ne intézzük el azzal, hogy "az én malacaim nem szeretnek kint lenni"! Idő kell nekik, akár sok alkalom is szükséges, míg elmúlik a kezdeti félelem.
  8. Kerti kifutót is építhetünk, ám figyeljünk arra, hogy ez védett és szökésbiztos legyen! Ne érje tűző nap, mindig legyen árnyék, ahol pihenhetnek. Érdemes felülről is lefedni egy ráccsal, a biztonságuk érdekében.
  9. Ha egyéb háziállatunk is van, főleg kutyus, cicus, vadászgörény, nagyon figyeljünk oda, nehogy kíváncsiságból kárt tegyen a malackákban. Csak felügyelet mellett engedjük össze őket, és csakis akkor, ha jól ismerjük állatkánkat és veszélytelennek ítéljük a helyzetet.
  10. A boldog malacélethez hozzá tartozik a sok mozgás, biztosítsunk nekik erre lehetőséget. Ezzel is hozzájárulunk ahhoz, hogy életük minél színesebb, kiegyensúlyozottabb legyen. És nekünk is öröm, ha kedvencünket vidámnak látjuk!
Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta 2061 tengerimalac került, ebből 1823 örökbeadott, jelenleg 132 tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.