Többször írtunk már arról, mennyi mindent árul el kisállatunkról a legfontosabb indikátor, vagyis a testsúlya. Összeszedtünk pár tippet, amit erről a témáról fontos tudni.

  1. A tengerimalacok születési súlya 70-100 gramm között normális. Születésük utáni napokban gyors növekedésnek indulnak, nagyjából féléves korukra elérik felnőtt méretüket.
  2. Egy kifejlett hím 900-1200 gramm, egy nőstény 800-900 gramm. A fajtatiszta malacok tömege ennél nagyobb is lehet. Ám a súlyok változásánál soha ne csak az átlaghoz viszonyítsunk, a megfelelő összehasonlítási alap mindig az adott malacka korábbi súlya!
  3. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni a rendszeres súlymérés fontosságát! Rengeteg olyan probléma adódhat, amit ezzel az egyszerű dologgal időben észre tudunk venni. Zsákmányállatok lévén a betegséget akár a végsőkig rejtegetik, de a súlyuk változása beszédes lehet számunkra. Az egészséges tengerimalacokét hetente egyszer mérjük, lehetőleg ugyanabban az időben, a beteg kisállatokét pedig naponta akár többször is érdemes. Vezessünk egy listát a mért súlyokról!
  4. Ha egy felnőtt tengerimalac egy hét alatt 50 grammot veszít testsúlyából, tartsuk őt megfigyelés alatt - az étvágyát, állapotát, viselkedését, vizeletét, székletét stb. Ez már lehet betegség jele, fogprobléma, valamilyen stresszfaktor, hirtelen változás az étrendjében, környezetében, vagy egyéb okok. 80-100 gramm, vagy ennél nagyobb súlyveszteség már nagymértékű, orvosi kivizsgálást igényel, ne habozzunk, a tengerimalacot azonnal vigyük orvoshoz!
  5. A kölyköket naponta érdemes mérni, nekik elvileg minden nap gyarapodni kell. Náluk már 10 gramm fogyás is aggasztó lehet!
  6. Megfelelő táplálás és gondozás mellett az elhízás elkerülhető. Ha felnőtt malackánknál betartjuk az alapvető szabályokat, vagyis gondoskodunk a folyamatosan rendelkezésre álló, jó minőségű szénáról, tiszta vízről és naponta kétszer egy-egy evőkanál pelletált tápról, és biztosítjuk a mozgás lehetőségét, a súlya jó eséllyel rendben lesz.
  7. A mozgásról többféleképpen kell gondoskodnunk. Az első a megfelelő méretű, berendezett ketrec. A másik a kifutó, vagyis hetente többször ki kell tennünk sétálni, játszani egy biztonságos helyre. Az elrejtett apró, finom zöldségfalatok mozgásra, kutatásra serkentik.
  8. A túlsúlyos malacka zsíros, teste fogásra nem izmosnak, inkább puha hájasnak tűnik. Ám még ilyenkor is TILOS a hirtelen fogyókúra! A tápot csökkentsük napi kétszer 10-15 Cavia Complete rudacskára, és a zöldség-gyümölcs adagolásnál is figyeljünk oda, hogy ne tömjük tele cukorral az állatot. A széna továbbra is korlátlanul álljon rendelkezésére, ez ugyanis nem hizlal, így a cél az, hogy inkább ezzel legyen tele a pocakja. Mozgassuk sokat, készítsünk biztonságos és érdekes kifutót számára!
  9. Ha malackánk sovány (pl. így érkezett hozzánk), de egészséges, megfelelő táplással hamar magára fog találni. Egy kis immunerősítő (Immunovet, Vetri DMG, Bio-Lapis) segítségével támogathatjuk szervezetét, kaphat kicsit több tápot is. A borsópehely nagy kedvencük, napi egy kávéskanálnyival örvendeztessük meg, erősen hizlal. És szelídítéshez is jó, próbáljuk meg kézből adni neki. :)
  10. Ha a malackánk minden igyekezetünk ellenére túl kövér vagy túl sovány, kérjünk időpontot az állatorvostól egy vizsgálatra. Ő tudja leginkább szakszerűen megmondani, az adott állatnak mi lenne az ideális. Bármilyen kiugró súlyváltozás esetén figyeljünk nagyon a tengerimalacunkra!

Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta 2061 tengerimalac került, ebből 1823 örökbeadott, jelenleg 132 tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.