A tengerimalacok szakszerű gondozásához hozzá tartozik, hogy a karmaikat is rendben tartsuk: ne hagyjuk túlnőni! Ehhez adunk most egy kis segítséget.

  1. A tengerimalacunk karmát havonta ellenőrizzük és vágjuk, mert nem kopnak úgy, mint vadon élő társaiknál. Érdekesség, hogy a hátsó lábaikon három, a mellső lábakon négy lábujjuk van, ezek mindegyike egy erős, hegyes karomban végződik.
  2. A legjobb eszköz a speciális karomvágó olló, amely nem hegyes. Ha malackánk tiltakozik, megkönnyíthetjük a dolgunkat azzal, hogy a tengerimalacot gyengéden törülközőbe csavarjuk. Így biztonságban érzi magát, nyugodtabb lesz.
  3. A világos színezetű lábaknál jól látható a karomban meghúzódó ér, ezt figyelembe véve elkerülhető ennek megsértése. A karom hegyéből annyit vágjunk le, hogy 1, 5 - 2 mm távolságra legyen az értől. A sötét színűeknél - mivel az ér nem látható - gyakrabban vágunk, kevesebbet.
  4. Fontos, hogy a karom formájához igazodjunk, ezért kissé ferdén vágjuk, hogy az ív a felső résznél hosszabb, az alsó résznél rövidebb legyen. Ha baleset folytán kissé belevágunk az érbe, a helyet Betadine oldattal fertőtlenítsük le.
  5. A karomban meghúzódó ér a karommal együtt nő. Hogy elkerüljük a vérzést, az elhanyagolt karmok hegyéből csak egy keveset vághatunk, ezt azonban gyakran meg kell ismételnünk, hogy az ér lassan, fokozatosan visszahúzódjon.
  6. Ha számunkra a karomvágás túl bonyolult művelet, forduljunk állatorvoshoz. Kérjük meg, hogy segítsen nekünk elsajátítani a szakszerű karomvágást.
  7. Azért fontos a karmok ápolása, mert nagyon nehezen gyógyuló betegséget előzünk meg vele. Ugyanis a hosszabb karom befelé fordul és sérti a talppárnát. Ez eleinte kellemetlenséget, fájdalmat okoz a tengerimalacnak, tartósan (pár hónap elhanyagolás is elég) talppárnagyulladáshoz vezet.
  8. A tengerimalacok talpán előfordulhatnak bőrkeményedések, ezeket is el kell távolítani. Ezt fokozott óvatossággal tegyük! Egy csipesszel vagy kisollóval vágjuk le, de nagyon figyeljünk arra, nehogy felsértsük az ép bőrt! Ezután Betadine oldattal fertőtlenítsük a bőrkeményedés helyét.
  9. Ne feledkezzünk meg a malacka "lekenyerezéséről", vagyis egy fincsi falat zöldséggel vagy gyümölccsel segítsünk neki elfelejteni a tortúrát.
  10. A legtöbb malac nem rajong a karomvágásért, és sok gazdi is bizonytalan, mert fél, hogy túl sokat vág. Ennek ellenére érdemes ezt megtanulni, pár alkalom után rutinná válik!
Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta 2061 tengerimalac került, ebből 1823 örökbeadott, jelenleg 132 tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.