Tengerimalacunk ketrecének almozásához többféle módszer közül is választhatunk, ezeket igyekeztük most összefoglalni.

  1. Az első és legfontosabb szabály, hogy bármilyen almot is választunk, azt mindig tartsuk tisztán, rendszeresen cseréljük! A malackáknak nagyon fontos a száraz környezet, ezzel sok bajt meg tudunk előzni!
  2. A legelterjedtebb alom a forgács. Ez egy jó módszer, de pár dologra figyelnünk kell. Fontos, hogy ne legyen illatosított és az állatkereskedésekben gyakran kapható, préselt forgács nem jó, mivel többször is átdarálják, így nagyon poros, ami komoly gondokat okozhat. A legjobb a tiszta, pormentes, nagy szemű fajta.
  3. A pisis részeket naponta kell cserélnünk, a malacok számától és a ketrec méretétől függően a teljes almot pedig egy-két hetente dobjuk ki, és mossuk ki az alomtálcát ecetes vízzel.
  4. A forgácsot "felturbózhatjuk", ha fapelletet terítünk a forgácsréteg alá. A pelletet magában használni tilos, rosszat tesz a malacok talpának. 3-4 cm pelletre helyezzünk forgácsréteget, így nagyobb nedvszívóképességet érünk el.
  5. A másik, általunk szintén használt eszköz a fürdőszobaszőnyeg. Az elsőre furcsának tűnő módszer lényege, hogy a sok helyen kapható, lyukacsos műanyag, fürdőszobába szánt szőnyeget tesszük a pellet fölé. Így a vizelet lecsorog, és felszívja a pellet. A bogyók fent maradnak, azt naponta egy-két alkalommal egy kis seprű és lapát segítségével távolítsuk el. A pelletet szükség szerint (a nedves részeket naponta, a teljeset egy-két hetente) cseréljük.
  6. A tengerimalacok nagyon szeretik a puha fekhelyeket, párnákat, kis foteleket. Ezeket magunk is egyszerűen megvarrhatjuk tönkrement ruhákból, de készen is kaphatóak. Fontos, hogy ezeket gyakran mossuk ki, ha lepisilik, vegyük ki és kapjanak tisztát. A függőágyakat is imádják, erről többször írtunk. Ebből is legyen kettő, hogy mindig tiszta lehessen bent.
  7. Az újságpapír, papírszeletek, homok, kavicsos macskaalom, szalma nem megfelelő a tengerimalacok számára, sőt, kifejezetten károsak az egészségükre.
  8. A gemon.ro fórumain találsz tippeket olcsó és jó forgácslelőhelyekhez!
Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta 2061 tengerimalac került, ebből 1823 örökbeadott, jelenleg 132 tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.