E havi témánk a bőrgomba, mely szintén könnyen gyógyítható, ám elhanyagolva pl. bakteriális felülfertőződés alakulhat ki, így igen súlyos, akár végzetes szövődményeket is okozhat.

Figyelem: tanácsaink nem helyettesítik az állatorvos felkeresését, mindössze segítséget nyújtanak ahhoz, hogy könnyebben észrevedd, ha a malackáddal valami probléma van.

  1. A gombásodás tünetei hasonlóak a múlt hónapban bemutatott atkafertőzéshez, ám néhány alapvető ismeret birtokában meg lehet különböztetni. Pontos, szakszerű diagnózist azonban csak állatorvos tud adni.
  2. Tengerimalacnál a fertőzés általában a szem körül, az orron és/vagy körülötte, nemi szerveknél, vagy a testen jelentkezik. A szőr kihull, a bőrön göbök, pörsenések jelennek meg, e helyen hámlik, pikkelyesedik a bőr. A szőrtelenen résznek "udvara" van, vagyis belül világos, szélein pirosas. Legtöbbször - főleg melegben - ez viszketéssel jár, a fertőzések nagyobb területekre is kiterjedhetnek, s néha a bőrön allergiás gyulladások vehetők észre.
  3. A fertőzés közvetlen érintkezéssel, a környezetbe került fertőző anyagokkal, tárgyakkal, vagy a környezetben lévő spórákkal történik, de nem mindig okoz megbetegedést. Egyes esetekben az egészséges állat hordozója lehet anélkül, hogy klinikai tüneteket mutatna. Kialakulását leginkább a bőr ellenálló képességének hiánya, a kedvező környezeti tényezők (a magasabb páratartalom és hőmérséklet, a nedvesség), a nem megfelelő étrend, egy bizonyos életkor (idős- vagy kölyökkor), a stressz (ilyen a vemhesség időszaka is) segítik elő.
  4. Ezért is nagyon fontos, hogy a ketrec mindig tiszta, száraz legyen, ugyanis ha a malackánk vizelettel erősen szennyezett alomban lakik, az egyenes út a gombásodáshoz.
  5. A bőrgomba kezelése emberek számára kifejlesztett gyógyszerekkel történik, melyek vény nélkül kaphatóak a patikákban. Ilyen a Lamisil krém, a Canesten krém, illetve nagyobb kiterjedés esetén is rendkívül hatásos a Nizoral sampon. Ezekkel a fertőzés mertekétől függően gyors gyógyulás érhető el, de a diagnózis felállítását bízzuk állatorvosra, ugyanis egy bakteriális felülfertőződést laikus szem nem vesz észre, ami nagy bajhoz vezethet.
  6. Ha sebek jelentek meg a vakarózás eredményeképp, azok Betadin oldattal történő kezelése is szükséges.
  7. Fokozott figyelmet kell fordítanunk a higiéniára, ecettel fertőtlenítsük alaposan és gyakran a ketrecet és minden berendezést, a ketrecben lévő textileket magas hőfokon mossuk és ha lehet, vasaljuk is ki.
  8. Kérjük ki állatorvosunk véleményét a társ(ak) kezelésének szükségességéről, előfordulhat, hogy nekik is javasolni fog egy nizoralos fürdőt. Ha a többi malacunknak nincs tünete, ez nem minden esetben ajánlott, így bízzuk inkább a doktorra. Előfordulhat, hogy a beteg állatot külön kell tenni annak gyógyulásáig.
  9. A gombásodás - a legtöbb tengerimalacokat érintő betegséggel ellentétben - emberre is átterjedhet, ezért a beteg állat érintése után mossunk kezet alaposan, használjuk fertőtlenítő kézmosószert.
  10. A gombásodást - sok más betegséghez hasonlóan - pár óvintézkedéssel megelőzhetjük. A fekhelyeket cseréljük gyakran, hogy malackánk ne feküdjön pisiben. Tiszta, száraz, jól szellőző ketrec fél siker, és szeretgetés közben gyakran vizsgáljuk meg kedvencünk bőrét, szőrhiány után kutatva, mert az (a fülek mögötti rész kivételével) semmiképp nem normális.

Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta 2061 tengerimalac került, ebből 1823 örökbeadott, jelenleg 132 tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.