E havi témánk az atkafertőzés, mely könnyen gyógyítható, ám elhanyagolva igen súlyos, akár végzetes is lehet.

Figyelem: tanácsaink nem helyettesítik az állatorvos felkeresését, mindössze segítséget nyújtanak ahhoz, hogy könnyebben észrevedd, ha a malackáddal valami probléma van.

  1. Ha a tengerimalacunk a szokásosnál többet vakarózik (akar véres sebeket kaparhat magára), a fertőzött részeken a szőr erősen ritkul, pörk keletkezik, bőrén gyulladások, kéregszerű képződmények jelennek meg, atkafertőzésre gyanakodhatunk.
  2. A tengerimalacnál előforduló élősködők legtöbbje specifikus fajta, csak a tengerimalacon él, így egy másik állatfajra vagy az emberre nem jelent veszélyt. Ilyen a Trixacarus caviae (atka), Gliricola porcelli (tetű), és a Chirodiscoides Caviae (atka).
  3. Az iszonyatos viszketést a bőrben meghúzódó lárvák rágcsálása okozza, a tengerimalac emiatt igen komolyan szenved! Ha atkafertőzés gyanúja áll fent, sürgősen jelentkezzünk be egy hozzáértő állatorvoshoz.
  4. Az atka tünetei avatatlan szem számára összetéveszthetőek a gombás vagy egyéb más fertőzéssel, ám ezek a betegségek eltérő kezelést igényelnek. Míg eljutunk az állatorvoshoz, addig is adjunk a malackának extra C-vitamint (Cebion, naponta 3-4 csepp, fecskendővel a szájába). Ezzel erősítjük az ellenállóképességét, legyen szó bármilyen fertőzésről, segítünk vele.
  5. Az orvos minden esetben alaposan megvizsgálja, és - hacsak nem egyértelmű az atka jelenléte - egy kis bőrkaparékot vesznek a fertőzött területről, ezt mikrobiológiai vizsgálatnak vetik alá. Gyakran az is elég, ha a doktor mikroszkóp alá teszi, így láthatóvá válnak a kis élősködők.
  6. Ha megvan a diagnózis, malackánk legtöbbször egy speciális atkaellenes injekciót kap, amit a fertőzés súlyosságától függően még 2-3 alkalommal, hetente meg kell ismételni. Ez azért fontos, mert a szer megöli ugyan a kifejlett atkát, de a petéket nem, azokat csak a kikelésük után lehet elpusztítani, mielőtt újabb petéket raknak. Atkafertőzés esetén a kiegészitő C-vitamin elengedhetetlen! A sebek Betadinos kezelése is szükséges lehet. Az első injekció már órákon belül látványos eredményt hoz, a viszketés csökken.
  7. Mivel az atka fertőző, így a többi malackánkat (akiknek nem feltétlenül vannak tünetei) is kezelni kell. Ilyenkor előfordul, hogy őket nem is kell kontrollra hurcolni, mindössze egy otthon is használható spot-on készítmény elegendő.
  8. A visszafertőződés megelőzése érdekében a higiéniára még nagyobb gondot kell fordítanunk, ecettel fertőtlenítsük alaposan a ketrecet és minden berendezést, a ketrecben lévő textileket magas hőfokon mossuk és ha lehet, vasaljuk is ki.
  9. Pár atkafaj az egészséges kisállat szervezetében tünetmentesen is jelen lehet, és benne akár hónapokig, évekig lappanghat úgy, hogy csak valamilyen ellenállóképességet csökkentő hatásra (stresszhelyzetben, vemhesség alatt, vagy egy bizonyos betegség során) lobban fel. Ilyenkor a legyengült szervezeten gyorsan elszaporodik, és kezeletlenül a tengerimalac előbb-utóbb elpusztul.
  10. Ne rágódjunk azon, vajon hogyan lett atkás a malackánk! A legtisztább ketrecben, a legjobban tartott malackáknál is előfordult már. Ezt nem kell szégyellni, azt sokkal inkább, ha nem kezeljük megfelelően a beteg kisállatunkat!

Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta 2061 tengerimalac került, ebből 1823 örökbeadott, jelenleg 132 tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.