A hosszú szőrű tengerimalacok gyönyörűek, ám bundájának ápolása különös odafigyelést igényel. Az ápolatlan bunda sok probléma kialakulásához vezethet, amiket rendszeres törődéssel könnyedén megelőzhetünk.

  1. Először is a bunda rendszeres fésülése elengedhetetlen. Ezt mindig gyengéden, óvatosan tegyük. Ne legyen a fésű durva, hegyes sörtéjű és ne okozzunk fájdalmat neki.
  2. Ha a malackánk fél, egy-egy finom falattal, simogatással nyugtassuk meg.
  3. A bundájuk nyírása nyáron különösen fontos, mivel nem túl jó a hőszabályozásuk és nagyon melegük lehet tőle. Próbáljuk egyenletes rövidre vágni (3-4 cm). Ha nem lesz szép egyenletes, ne essünk kétségbe - gyorsan visszanő és legközelebb szebben sikerül majd!
  4. A nagy melegben azért is lényeges a nyírás, mert (főként a fenekük és hasuk tájékán) könnyen gombásodás alakulhat ki.
  5. Emiatt akkor is érdemes erre a területre odafigyelni, mikor már elmúlt a nyár. Ha túl hosszú hátul es oldalt a bunda, könnyen vizelettel szennyeződhet, beletapadhat a széna és a forgács, még tökéletesen tiszta ketrec esetén is. Ezt célszerű rendszeres nyírással megelőzni.
  6. A nyírást kizárólag tompa végű ollóval végezzük, nehogy sérülést okozzunk! Az olló mindig legyen éles, így nem fogja húzni a szőrt.
  7. Malackánkat csak indokolt esetben fürdessük, erre pusztán a hosszú szőr nem ok! Kivéve, ha különösen piszkos lett (ekkor is csak az érintett területet mossuk meg), vagy ha elviselhetetlenül meleg van. Erről részletesen korábbi cikkünkben olvashatsz.
  8. Az ápolt szőr további fontos szerepe, hogy mindig könnyedén meg tudjuk vizsgálni a bőrüket. Ha csomós, összetapadt, nem vesszük észre, ha van ott egy kis seb vagy sérülés, ami akár komoly gonddá is fajulhat.
  9. Ne félj a fodrászkodástól, légy határozott, de óvatos. A fésülés és fazonigazítás nem nehéz, csak egy kis gyakorlást igényel.
  10. Kedvencünk így nem csak egészségesebb, boldogabb, de sokkal szebb is marad!


 

Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta 2061 tengerimalac került, ebből 1823 örökbeadott, jelenleg 132 tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.