Gyakran keresnek meg minket gazdik, akik külföldre költözés miatt új helyet keresnek a szeretett malackáiknak. Sajnos kevesen tudják, hogy állatot külföldre vinni korántsem olyan bonyolult, mint hisszük. Számukra van egy jó hírünk: nem biztos, hogy búcsút kell venni kedvenceiktől, bizonyos esetekben alig komplikáltabb magunkkal vinni őket, mint egy országon belüli költözésnél!

Egyik önkéntesünk nemrég "kelt át a nagy hegyeken", és imádott malackái már boldogan falatozzák az alpesi szénát. Most megosztja Veletek tapasztalatait.

  1. A tervezett utazás előtt 2-3 héttel keressük fel állatorvosunkat, egy általános kivizsgálás segíthet kiszűrni kezdődő problémákat, így kisebb eséllyel kell majd egy új helyen idegen állatorvoshoz rohanni. Természetesen az új városban is fel kell térképezni, hová érdemes fordulni, ki az a helyi állatorvos, aki ért a tengerimalacokhoz.
  2. A célország vonatkozó szabályait érdemes előre megismeri. A hatósági állatorvosi igazolás ("Állategészségügyi Bizonyítvány élő állatok Magyarországról történő kiviteléhez") beszerzése meglepően egyszerű, gyors és ingyenes. 6 napig érvényes. A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága adja ki, a 1135 Budapest, Lehel utca 43-47. szám alatt találhatóak. Célszerű előre egyeztetni, mikor mehettek.
  3. Az ezt megelőző napon érdemes még egyszer a Szent István Egyetem Egzotikus Osztályát felkeresni (egyeztetett időpontban), és kérni tőlük egy igazolást arról, hogy nem mutatnak fertőző betegségre utaló jeleket. (Ez azért fontos, mert tapasztalatom szerint az ottani doktorok véleményét fenntartások nélkül elfogadják.) A doktorok szívesen ellátnak hasznos tippekkel az utazáshoz, kérdezzünk bátran.
  4. Autóval van a legkönnyebb dolgunk. Az utazás alatt a malackák legyenek külön boxban (legjobb a macskaszállító), kényelmesen berendezve, érdemes a puha fekhelyet is biztosítani. Széna bőven legyen bent nekik, a kis haspókokat megnyugtatja, ha van elég kaja. ;)
  5. Az itatást én fecskendővel csináltam a pihenőkben, lehet itatót is felszerelni, csak az a rázkódástól nagyon csöpög.
  6. A ketrec összecsukva nem foglal vészesen sok helyet. Ha megérkeztünk, a ketrecet a korábbival egyező módon rendezzük be, fel sem fog tűnni nekik, hogy nem otthon vannak. :)
  7. Sokan az albérletükbe nem vihetnek állatot, ezt már a keresésnél előre tisztázni kell, és érdemes rákérdezni ott is, ahol a "no pets allowed" szerepel, hogy ez ketrecben tartott kisállatra is vonatkozik-e, mert gyakran csak a kutya-macska, vagy hangos madár, ilyesmi tilos. Illegálisan ne tartsunk állatot a lakásban!
  8. Ha repülővel utaztok, az sem zárja ki, hogy vihessétek a malackákat. Az erre vonatkozó szabályzat légitársaságonként más, de általánosságban elmondható, hogy a macskaszállító box felmehet az utastérbe, ha nincs más fajta állat a gépen. Erről jó előre tájékozódni kell, bátran írjatok/telefonáljatok az ügyfélszolgálatnak, és kérjetek részletes tájékoztatást. A gép rakterébe ne engedjétek betenni őket!!!
  9. Vigyünk magunkkal elegendő tápot, szénát, mert az új helyen nem biztos, hogy rögtön megtaláljuk a megszokottat, és a hirtelen váltás megviselheti a malackánkat. Szerezzük be a szükséges gyógyszereket, immunerősítő, C-vitamin, Bio-Lapis fontos lehet, kérjük állatorvosunk tanácsát a készlet összeállításához!
  10. Ha mindent megpróbáltunk, de semmiképpen nem tudjuk magunkkal vinni kedvenceinket, kezdjünk el nekik időben megbízható gazdit keresni. Egyesületünk is szívesen segít, de kérlek, vegyétek figyelembe, hogy komoly helyhiánnyal küszködünk. Ezért fontos, hogy ne az utolsó pillanatban szóljatok, hanem időben keressetek minket, és közösen találunk megoldást.

Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta 2061 tengerimalac került, ebből 1823 örökbeadott, jelenleg 132 tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.