Sokáig úgy tűnt, idén nem akar beköszönteni a meleg, de talán már van remény. A nyár azonban nem csak fagyit, rövid szoknyát és napszemüveget hoz magával, hanem veszélyeket is kedvenceinkre nézve. Sokan nem tudják, hogy a tengerimalacok nem tudnak izzadni, mert nem rendelkeznek verejtékmiriggyel. Így fokozottan ki vannak téve a hőguta veszélyének, mivel a testük hőháztartását nem képesek szabályozni.

A gazdi segítségére szorulnak a nagy nyári melegekben. Néhány trükk, hogy malackánk élvezni tudja a nyári jó időt.

  1. Azok a gazdik, akik kertes házban laknak és nem akarnak külön kifutót építeni, legkönnyebben úgy tehetik ki a malackáikat legelni a zöld fűre, ha a ketrec rácsrészét leteszik a fűre, így kedvenceik felülről védve vannak és nem tudnak elszökni.
  2. A tengerimalacok nyári szabadtéri tartása csak akkor javasolt, ha szökésmentes, árnyékos helyet tudunk számukra biztosítani. Ha 30 fok feletti a kinti hőmérséklet, érdemes átgondolni, kitegyük-e egyáltalán a malackákat, mert még árnyékban is túl meleg lehet nekik.
  3. A ketrec szellőzése az évnek ebben a szakában különösen fontos, hogy a vizelet párolgása ne okozzon egészségügyi károkat és kellemetlen szagokat.
  4. A takarítás gyakoriságára is figyeljünk oda. A tiszta ketrec nem csak tengerészeink közérzetét, hanem a miénket is javítja.
  5. Szellőztessünk rendszeresen ott, ahol a malackák ketrece van, de huzatba ne kerüljenek, hiszen a nyári melegben is megfázhatnak. Ne tegyük őket közvetlen a légkondicionáló elé.
  6. A zöldségeket/gyümölcsöket fél óra után a ketrecből ki kell szedni. A melegben a rothadási folyamat felgyorsul, ami veszélyezteti malackánk egészségét.
  7. Az itatóban a vizet cseréljük rendszeresen, akár naponta többször is. A víz legyen kellemesen hűvös, de ne (hűtő)hideg. Az itatót gyakran mossuk ki ecetes vízzel, mert a meleg hatására bezöldülhet/barnulhat/bealgásodhat a fala, és kórokozók telepedhetnek meg rajta. (Részletek a ketrec tisztítás havi tippnél.)
  8. Ha nagy a hőség, a lakásban is szükséges a malackák hűtése. Pl. konyharuhába csavart jégakkut (hűtőtáskába valót) vagy vizespalackot lehet a ketrec tetejére rakni. Érdemes többet behűteni, hogy biztosítva legyen az utánpótlás. Erre azért van szükség, hogy a malackák hőháztartását a körülöttük levő levegő hűtésével segítsük. környezetét egy picit elviselhetőbbé tegyük. A ruha megakadályozza, hogy a ketrecbe csöpögjön a víz a palackok oldaláról. A ketrecbe is helyezhetünk ilyen palackokat, de ha túl hidegek többet ártanak, mint használnak. (Tüdőgyulladást is okozhat, ha malacka közvetlenül rá vagy mellé fekszik.) Ha mégis belülre raknánk, sok réteg ruhaanyaggal csavarjuk körbe a jégakkukat.
  9. Tavasszal és nyáron egy csempét érdemes a ketrecbe helyezni, hogy a kedvenceink rá fekhessenek hűteni magukat. A nedvességet nem képes beszívni, így gyakori tisztítása javasolt.
  10. Hosszúszőrű tengerimalacoknál a szőr rövid(ebb)re nyírása javasolt. Kedvencünk megkönnyebbül, amikor felszabadul a vastag szőrréteg alól, jobban fogja magát érezni és mozgékonyabbá is válhat, a szőrzete pedig visszanő.

Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta 2061 tengerimalac került, ebből 1823 örökbeadott, jelenleg 132 tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.