Korábbi írásunkban megtudtuk, mi alapján kell társat választani tengerimalacunk számára. A tengerimalacok minden életkorban összeszoktathatók, amennyiben néhány szabályt betartunk:

  1. Mindig semleges helyen történjen az első találkozás! Ez azt jelenti, hogy olyan helyen tegyük össze először kedvenceinket, ahol még egyikük illata sincs jelen. Legjobb megoldás egy biztonságosan elkerített rész a lakás egy pontján.
  2. Ha az összeismerkedés helyszínén nagy üres terek vannak, a malacaink késztetést fognak érezni arra, hogy összeverekedjenek. „Törjük meg” a teret különböző kellékekkel! Helyezzünk el minél több alagutat, PVC csövet, kihajtogatható mesekönyvet stb.
  3. Az elkerített rész közepére tegyünk ki egy vagy több nagy kupac szénát, hogy odacsábítsa közös falatozásra a malacainkat.
  4. Ne ijedjünk meg, a kergetőzés és a másik malaccal szembeni dominancia kifejezése, (az egyik malac a másik hátára mászik) gyakori eleme az összeismerkedésnek, ilyenkor ne avatkozzunk közbe. Veszélyes lehet, ha a domináns malac sarokba szorítja társát egy olyan helyen, ahonnan nincs menekvés. Ezért kelléknek csak akkor tegyünk ki házat, ha több bejárata van.
  5. Folyamatos megfigyelésre van szükség az összeszoktatás alatt. Nem hagyhatjuk egyedül kedvenceinket. Ha harapásra vagy verekedésre kerülne sor, azonnal közbe kell avatkoznunk. A fogkocogtatás előjel lehet, de itt még ne tegyünk semmit, ilyenkor fokozott figyelemmel kövessük az eseményeket. Ha szükséges, ne kézzel avatkozzunk közbe, nehogy véletlenül megsérüljünk. Verekedés esetén dobjunk közéjük pl. törölközőt és válasszuk ketté malacainkat. (A kiválasztott tárgy ne okozzon sérülést!)
  6. Több órás problémamentes együttlét után kedvenceink összerakhatók egy ketrecbe. Amennyiben a semleges területen agresszív viselkedést tapasztaltunk, kedvenceinket külön szállásoljuk el, és másnap ismételjük meg az összeszoktatási folyamatot. Ameddig nem felhőtlen a viszony a két állat között nem rakhatók egy ketrecbe.
  7. A malacok közös ketrecbe költözése előtt takarítsuk ki a ketrecet és a hozzátartozó kellékeket ecettel. Az ecet remekül tisztít és fertőtlenít is, nem vegyszer ezért nem okoz egészségügyi gondokat, és eltünteti a korábbi a szagnyomokat. Ennek köszönhetően nem érzi sajátjának egyik tengerimalac sem a ketrecet, tehát nem fogja védelmezni, mint a saját tulajdonát, hanem (újra) felosztják egymás között a birtokot. A ketrec átrendezése is ajánlott a cél elérése érdekében.
  8. Az összeszoktatás szabályait akkor is ajánlott betartani, ha tengerimalacaink korábban már ismerték egymást, de valamilyen okból külön kellett választanunk őket több napra, mert elfelejtik egymást.
  9. Sok kis gazdi szereti malackáját barátja vagy barátnője, testvére kedvencével bizonyos időközönként összetenni. Amennyiben a tengerimalacok nem fognak egy ketrecben lakni hosszú távon (az egy légtér nem elég) csak ártunk nekik ezekkel a találkoztatásokkal, kerüljük az összeengedésüket.
  10. Soha ne engedjünk össze ivaros, különböző nemű állatokat még fél perce sem!

Ha ezeket figyelmen kívül hagyjuk, nagyobb az esély egy verekedésből származó sérülésre vagy akár az örökös csatározásra. Ha további kérdései vannak vagy tanácsra lenne szüksége forduljon egyesültünkhöz!

Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta 2061 tengerimalac került, ebből 1823 örökbeadott, jelenleg 132 tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.