A korábbi cikkekben már esett szó arról, hogy egy malacka csak társsal lehet igazán boldog, és aki tengerimalacot választ kedvencnek, automatikusan vállalnia kell a társas tartást is. A malactartás legfőbb szabálya: mindig kell a társ!

Hogyan is válasszunk megfelelő partnert kedvencünknek?

  1. A legkézenfekvőbb ötlet, az egy alomból való párok együtt tartása koránt sem ideális. Hímek esetében minimum 6 hónap korkülönbség javasolt a két állat között úgy, hogy az egyik malac kicsi (max. 2 hónapos) - ezzel biztosítjuk számukra a dominancia gyors eldöntését. Ebben az esetben az idősebb kedvencünk ragadja magához a hatalmat, a kicsi pedig elfogadja „beosztott” pozícióját, hiszen a kondában mindig kell egy vezér. Tehát egy 1 éves korú hím esetében egy 1-2 hónapos kishím ajánlott társításra és egy 3,5 éves korú malac esetében is egy ugyanilyen korú (1-2 hónapos) kishím. Viszont nem ajánlott 4 hónapos hím mellé kishímet társítani.
  2. Soha ne tartsunk együtt vagy engedjünk össze ivaros, különböző nemű állatokat még fél perce sem! Ennyi idő ugyanis pont elég a nőstény befedezésére és nehezen elhelyezhető kicsiknek, nem várt és szaktudás nélkül nem kezelhető vemhességi vagy szülési komplikációknak nézhetünk elébe.
    Ivartalanított hím és ivaros hím, illetve ivartalanított nőstény és ivaros hím együtt tartása is tilos.
  3. Tartsunk együtt azonos nemű állatokat, vagy egy jó tartási forma az ivartalanított hím nősténnyel vagy nőstényekkel (ilyenkor minden esetben a hím lesz a konda vezér). Soha ne tartsunk több hímet (akkor sem, ha ivartalanítottak) nőstény(ek) társaságában, mert örökös, akár halálig tartó verekedés lehet belőle. A hímek együtt tartása akkor sem javasolt, ha azonos légtérben nőstény tengerimalac tartózkodik.
  4. A tengerimalacok világában a súlynak és a méretnek is nagy jelentősége van, ezt vegyük figyelembe a társ kiválasztásában. Pl. ha van egy 980 grammos nőstényünk, nem tehetünk mellé egy 760 grammos ivartalanított hímet, mert nem fogja elfogadni vezetőnek, nem bízik benne, hogy veszély esetén képes megvédeni.
  5. A hosszú- és a rövidszőrű tengerimalacok együtt tartása (a fenti szabályok figyelembe vételével) gondtalan. A szőrös és a kopasz malacok együtt tartása, már nem ilyen egyszerű. Itt figyelembe kell venni, hogy a dominancia-harcok alatt súlyosabban megsérülhet kopasz kedvencünk, mert a másik állatunk számít a szőrtakaró védelmére támadás esetén. A kopasz tengerimalacok étrendje is eltérő bundás társaitól, így elhízás is fenyegetheti társát. Egy ilyen társítás egyedi elbírálást igényel, kérjük ki erről egy szakember véleményét.
  6. A tengerimalacok minden életkorban összeszoktathatók. Ezeket a szabályokat betartva kiegyensúlyozott és boldog kedvenceket fogunk látni.

Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta 2061 tengerimalac került, ebből 1823 örökbeadott, jelenleg 132 tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.