Milyen a jó tengerimalac lakhely?

Ami legalább egy társat tartalmaz :) A tengerimalacokat ketrecben kell tartani, a terrárium nem megfelelő. A ketrec ideális szellőzést biztosít, nem szűri a hangokat, így nem lesz olyan ijedős a kedvencünk. A ketrec mérete legalább 100*50 cm-es legyen, ennél csak nagyobb javasolt. Minden lakhely kötelező tartozéka az itató (golyós vagy csapos) és hasznos kiegészítője a szénarács.

Szénát ezen kívül még tehetünk szénagömbbe, emeletre, háztetőre, vagy a ketrecbe közvetlenül, ez utóbbi esetben azonban időben figyeljünk mindig a cserére, mert ha kedvencünk a pisis szénára fekszik, gombás fertőzést is kaphat. Természetesen ki lehet egészíteni emelettel a malaclakot, melyre a malackák előszeretettel felugrálnak, így a lépcső és a rámpa is feleslegesen foglalná a helyet. A malacok szeretik a változatos berendezési tárgyakat, ezt tartsuk szem előtt. Ahány malacka lakja a ketrecet, annyi házra vagy bújóra van szükség, a kevesebb békétlenséghez vezet.

A cocik szinte kivétel nélkül imádják az iglut. Ezeken felül használhatunk még: függőágyat, fotelt, párnát, alagutat, PVC-kanyar vagy sima csövet. Ha valaki ügyesen barkácsol, ezek többségét kézzel otthon feleannyiból is elkészítheti. A futókerék és egyéb hörcsöglabdák rendkívül veszélyesek a tengerimalacok egészségére, soha ne adjunk ezekhez hasonló játékot nekik!

Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta 2061 tengerimalac került, ebből 1823 örökbeadott, jelenleg 132 tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.