Mentés helye: Sülysáp
Mentés ideje: 2019 április

Mivel töltse egy tengerimalacvédő a péntek éjszakáját, ha nem azzal, hogy rémült tengerimalacokat próbál befogni a 31-es főút mentén található farengetegben, Sülysáp térségében!? Az éjszaka folyamán 16 malackát sikerült megmenteni, de ez nem a végleges szám, hiszen vemhesek is vannak. Köszönjük a Speciális Állatmentő Egység segítségét, akik hőkamerával, reflektorral, rögtönzött „rendelővel”, majd fuvarral is segítették a munkánkat!

Péntek este kaptunk egy bejelentést, miszerint öt tengerimalacot láttak Sülysáp közelében a 31-es főút mentén. A megtalálók megpróbálták befogni őket, de zsákmányállatoknál ez nem olyan egyszerű művelet. Nekik innen is köszönjük, hogy megkerestek minket.

Kis tanácskozás után arra jutottunk, hogy nincs idő reggelig várni, hiszen elég hűvösek még az éjszakák. De tengerimalacokat keresgélni még világosban sem egyszerű művelet, nemhogy koromsötétben… Szerencsére segítségünkre volt a Speciális Állatmentő Egység, akik hőkamerával, reflektorral érkeztek a helyszínre.

Elég pontos leírást kaptunk a bejelentőktől, mely szerint egy kidőlt, korhadt fa odvában bújtak meg a malackák. A fát sötétben megtalálni nem volt egyszerű, de segítségünkre volt, hogy valaki élelmet rakott ki nekik, amikor ezt megtaláltuk, akkor már legalább azt tudtuk, hogy merrefelé keresgéljünk. Majd jelzett a hőkamera, és láttuk, hogy néhány apró valami van a bokrok között. Nem ők voltak, hanem egerek. De aztán megint jelzett a kamera egy fa tövében.

Mikor megtaláltuk a fát és a rettegő tengerimalacokat, már csak az volt a kérdés, hogyan szedjük ki őket, hiszen a faodú szűk volt és félelmükben a legtávolabbi helyekre húzódtak és szinte beásták magukat a földbe. Szerencsénk volt abban a tekintetben is, hogy az odúnak csak egy kijárata volt, odatérdelve elkezdtük a reflektorok fényében kiszedni őket. Az rögtön világossá vált, hogy ötnél több malac van, de akkor még mi sem gondoltuk, hogy 16 malacot gyűjtünk össze. A megmentett malacok között voltak felnőttek, fiatal korúak, és olyan picik is, akik 1-2 napja születtek, még nem esett száradt le a köldökcsonkjuk sem. A hideg, az éhínség megviselte őket, sajnos több olyan malacot fedeztünk fel, akik már több napja nem éltek. Még a sokat látott egyesületi tagokat is megviseli egy-egy ilyen élmény, a képek örökre a fejünkbe vésődtek. De igyekszünk azokra fókuszálni, akiknek sikerült ezt a helyzetet túlélni.

A Speciális Mentők autójában még rögtönöztünk egy gyors állatorvosi áttekintést is, megállapítottuk a nemeket és hogy nagyjából ki milyen állapotban van. Nem annyira meglepő módon van köztük gombás, sebes, szemsérült, köldöksérves, vemhes, fogproblémás… Egészségi állapotuk miatt egy időre karanténba kerülnek, a későbbiekben ideiglenes befogadókat keresünk nekik. Az is segítség lenne számunkra, ha a már régóta nálunk gazdira váró malacokért jelentkeznétek, hiszen minden tőlünk kirepülő malacka helyére olyanokat tudunk hozni, akiknek nagyobb szüksége van a sokat tapasztalt tagjainkra.

Hétfőn reggel az első utunk a Hungarovet Rendelőbe vezetett, ahol dr. Papp Georgina megvizsgálta az egyik vemhes nőstény malacunkat, akinek a mellső lábai nagyon furcsa helyzetben álltak és a szemén is sérülés volt. A vizsgálat során kiderült, hogy a malacka, aki a Sülysápi Hanna nevet kapta vélhetően ilyen lábbakkal, ezzel a fejlődési rendellenességgel született, de mivel nagyon fiatal (fél év körüli), az állapota sokat javulhat. De egészen biztosan hosszas fizioterápia vár rá. Jelenleg nem lehetett megröntgenezni, mert a vemhességi idő felén már túl van, így a vizsgálathoz szükséges bódítás nagyon veszélyes lett volna. A szemfestés alapján kiderült, hogy fekélyes a szeme. Ennek a kezelése megkezdődött, így a szeme biztosan megmarad és reméljük, hogy a látása is.

Szintén hétfő délután két sülysápi nőstényt vittünk az Exo-Pet Állatgyógyászati Centrumba, ahol doktor Pazár Péter megvizsgálta őket. Mindketten nagy eséllyel vemhesek, pedig nagyon fiatalok, még fél évesek sincsenek. Az állapotuk a körülményekhez képest kielégítő, bár mindketten tetvesek, de ez a szabadban talált állatoknak elég gyakori.

Szerdán az Állatorvostudományi Egyetem Egzotikus Osztályán dr. Mózer Anikó vizsgált meg két sülysápi hímet, atka és gomba a diagnózis, a fogakkal minden rendben, szelídülniük és hízniuk kell.

A Sülysápon talált további malackák (szoptatós anyák és kicsik) is jelenleg karantén idejüket töltik, egy gyors általános állatorvosi vizsgálaton történt velük, megfigyelés alatt állnak és további orvosi vizsgálatok várnak rájuk.

Kedden este arról kaptunk hírt, hogy Győrben egy nőstény malacka 3 kismalacnak adott életet, de sajnos belehalt a szülésbe. Az ilyen esetek miatt kérjük, hogy senki ne szaporítson otthon tengerimalacot, tartson azonos neműeket, vagy ivartalanított hím malac mellett nőstényeket. Ennek a három kismalacnak most az a szerencséje, hogy szerdán feljutottak Budapestre, ahol a sülysápi szoptatós anyák befogadták őket, így reméljük, hogy egészséges malackákká cseperednek majd.

Ha szeretnél segíteni nekünk, adód egy százalékának felajánlásakor gondolj ránk!

Adószámunk: 18299755-1-42


Köszönjük!

Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta 2061 tengerimalac került, ebből 1823 örökbeadott, jelenleg 132 tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.