Mivel idén 10 éves lesz a Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesület, így arra gondoltunk bemutatjuk nektek azt a csapatot, akik szabadidejüket töltik a malacok mentésével, gondozásával, gazdihoz adásával. Ismerjétek meg Erdősi Erika, örökbefogadási koordinátort. 

Erika panel lakásban nőtt fel, ezért kezdett háziállatként rágcsálókat tartani. Így került közelebbi kapcsolatba a tengerimalacokkal. Az első malackája Miksi Manó volt, aztán jött Shrekóka, majd Zizkó, utána 2013-ban az egyesületi malackák Maszat és Lexi, ezzel pedig elindult a mókuskerék. 

Erdősi Erika fő feladata, hogy a malackáink örökbeadását lebonyolítsa. Ez egy nagyon lényeges és fontos feladat, hiszen szeretnénk, hogy minden mentett malackánk a lehető legjobb helyre kerüljön. Valamint szeretnénk, hogy a gazdik malackái, és a mi tengerészeink is a lehető legjobb társ vagy társak mellett éljenek. 

1. Mióta vagy tagja az Egyesületnek és hogyan kerültél kapcsolatba az Egyesülettel?

2013 decemberében fogadtam örökbe Maszat és Lexi malacokat, persze előtte ismerkedtem az egyesület munkájával, de legfőképp a konkrét malacok örökbefogadása érdekelt, hiszen előtte is voltak már malackáim. Utána behúzott az örvény... 
Aztán hirtelen bedobtak a "mélyvízbe", gyorsan megtanultam az örökbefogadási koordinátori munka csínját-bínját.
 
 
2. Mi tetszett meg elsőként az egyesület munkásságában?
 
Egyértelműen a malacok kiemelése, megmentése a borzasztó, malacnak/állatnak nem való környezetből, tehát egy új és jobb élet reményében történő megmentésük, megfelelő orvosi ellátást, rehabilitációt, szocializálódást nyújtva a megrémült állatoknak. Illetve az is inspiráló volt számomra, hogy még az ilyen pici lényeknek is vannak "mentő angyalaik" közöttünk.
 
3. Mi volt az eddigi legkellemesebb emlék, mióta az egyesületnél dolgozol?
 
A napokban kaptunk egy A4-es papírra felírt jellemzést és köszönetet színes rajzokkal az egyik kis gazdinktól, ami nagyon meghatott, külön öröm ilyenkor számomra, hogy nemcsak a malacoknak tudunk segíteni, hanem a gazdiknak is nagy örömet okozunk a malacaink által, szóval az örökbeadás/örökbefogadás része a dolognak egy több összetevős, sokszor bonyolult, de nagyon érzelmes folyamat tud lenni, bármilyen furán is hangzik.
 
4. Mi volt a legszomorúbb vagy legfelkavaróbb élmény?
 
A legfelkavaróbb élménynek nem mondható emlék: amikor éjjel a híres sülysápi mentésen voltak a kollégák, én írásban tartottam velük a kapcsolatot mert épp dolgoztam éjszaka és Beck Andi írta hogy több halott malacka is előkerült a korhadt fából, a többiek ott éltek velük már ki tudja mióta, ez borzalmas felismerés volt számomra, hogy ilyen létezik..
De tudnám sorolni a "hűtős malacaink" régi lakhelyét, vagy amikor kitesznek egy vagy több malacot a szakadó esőben vagy tél közepén az egyik utca sarokra, ezek számomra felfoghatatlan és igen kegyetlen dolgok..
 
5. Hány idis malacka lakott eddig nálad és van e kedvenc közülük? Mennyire nehéz elengedni őket? 
 
Mivel én nem vagyok alkalmas az idizésre, gyakorlatilag az összes idis malacomat bebuktam, vagyis örökbefogadtam: Duckó, Tyson és Valentina, Kukucska, Zsámbéki Picinke és Berényke próbáltak nálam csak idisként lakni, hát, nem jött össze nekik, mert nálam ragadtak örökre... Nem igazán tudom elengedni az állatokat akik hozzám kerülnek, így jártam a Horvátországból tudtomon kívül az autó motorterében hazahozott cirmossal Rótival is...
 
 
6. Szerinted miért fontos az egyesület munkája?
 
A malacmentésen keresztül próbáljuk az embereket, gazdikat is "nevelni" arra, hogy ha egy állatot magukhoz vesznek, onnantól kezdve ugyanolyan felelősséggel tartoznak irántuk, mintha egy gyereket vállalnának, vagyis arra akarok kilyukadni, hogy az egyesület munkája ezáltal nagyon összetett és bízom benne hogy ezáltal a gazdikat is tudjuk formálni, nevelni, tanítani a megfelelő hozzáállásra.
 
7. Ismerősök, barátok mit szólnak ahhoz, hogy önkéntes, egyesületi munkát végzel? Okozott e ez valaha konfliktust? Vagy esetleg kifejezetten büszkék rád?
 
Vegyesek a visszajelzések, de inkább pozitívak mint negatívak. Annak aki nem olyan nagy állatbarát valószínűleg fura hogy ennyi időt töltök a saját malacaimmal és az egyesületi munkával, de hát mindenkinek más a hobbija, mindenkinek más okoz örömet. De ez jól van így, mindenki azt csinálja amit szeret.
 
8. A jövőre tekintve minek kellene változnia ahhoz, hogy kevesebb malacka kerüljön az egyesület gondozásába?
 
Az embereknek meg kell tanulni felelősséget vállalni a lényekért, amit megszelidítettek, azt hiszem ezzel mindent elmondtam. Meg kell tanulni tisztelni, becsülni az állatokat, még ha olyan kis pici 1 kilós állatokról is van szó, mint a tengerimalacok.
Át kell tudni gondolni azt jövőbe tekintően, hogy mi lesz ha megváltozik az élet körülményem, családi állapotom, lakhelyem, akkor is fogom-.e tudni vállalni a malacokat vagy akár egyéb más állatot. Nem szabad hirtelen vagy akár gyerekek unszolására dönteni egy ilyen fontos ügyben, hiszen a malacok akár 8-10 évig is élnek (hála Istennek :) és ezzel bizony számolni kell. Illetve ami még nagyon lényeges és nem utolsó szempont, hogy tudni kell vállalni az orvosi költségeket is, a malacok egzotikus állatnak számítanak, sajnos csak kevesen értenek igazán jól az ő gyógyításukhoz, és mivel ez egy külön szakmai ág, az árak is mások.
 
9. Milyen feladatokat végzel az egyesületnél? 
 
Az örökbefogadási koordinátor tisztséget bitorlom jó ideje, de azt hiszem ez a fentiekből nagyjából kiderült.
Segítek a gazdiknak hogy a megfelelő malacka/malackák kerüljenek a családba, és a malacoknak hogy egy megbízható, felelősségteljes, szerető családba, gazdihoz kerüljenek, szóval a lényeg számomra hogy mindenki elégedett és boldog legyen: malac és gazdi is.
 
 
10. Hogyan lehet örökbefogadni? Milyen feltételeknek kell megfelelni? Mi lehet kizáró ok? Mi volt a legfurcsább kérés, amit örökbefogadó eddig kért?
 
Az örökbefogadásnak van egy pontos folyamata amit végig kell vinni a gazdikkal: email-ben jelentkeznek, amire kapnak egy jó hosszú, minden információt tartalmazó levelet a tudnivalókról, feltételekről és alapvetően a malacozásról (leírás, dokumentumfilm, videók formájában).
 
Vannak bizonyos feltételek, amiknek meg kell felelni, de ezek a malac tartás alapvető feltételei, szükségletei, tehát semmi extrát nem kérünk a gazdiktól: 
Egy megfelelően berendezett tágas ketrec és/vagy kifutó, jó minőségű táp és c-vitamin és egy hozzáértő, egzotikus szakvizsgával rendelkező állatorvos akihez probléma esetén fordulni tudnak.
 
Ezeket mind átbeszéljük, írásban és/vagy szóban, elküldik a fotókat a fentiekről és kiválasztjuk együtt az adott családba legideálisabb malacokat. Ha ez megtörtént és minden készen áll, a gazdi maximálisan felkészült a tengerimalacok korrekt és megfelelő tartásából, etetéséből, stb, akkor egyeztetünk egy időpontot a malacok kiadására, illetve próba társítására. Ez utóbbi során megnézzük hogy a malacok egyáltalán szimpatikusak-e egymásnak, ettől függetlenül az is előfordulhat hogy otthon egy hosszabb és lassabb összeszoktatási folyamat vár a gazdira, ha ezt vállalják.
 
Az utógondozás is nagyon fontos számunkra, 1 hét és 1 hónap után is kérünk fényképes beszámolót küldeni, majd évente írásban felkeressük a gazdikat (kapacitásunknak megfelelően) hogy vannak korábbi kis védenceink, és kérjük küldeni az éves orvosi kontroll vizsgálati lapot.
 
 
+1. Mesélj kicsit magadról 
 
Nagyon érdekes és sosem gondoltam volna, de a zsákmány állat tengerimalacok mellett nagyon szépen lehet tartani ragadozó állatot, mint a macskám Róti akit fentebb említettem. Tartottam a dologtól, de Róti nagyon okos, én pedig nagyobb figyelmet szentelek rájuk és így nincs probléma. Aki erre nem képes, annak egyáltalán nem javaslom a zsákmány- és ragadozó állatok együtt tartását.
 
A másik nagy szerelem az életemben a kajakozás, ha tehetném az összes malacomat felpakolnám és együtt eveznénk hazánk csodálatos vizein, szoktak ezzel viccelni az evezős társaim is illetve azzal is hogy én mindig "füvezek' és "malacos filmeket forgatnak nálam", itt ugye arra gondolnak hogy állandóan szedem nekik a friss füvet ha olyan helyre tévedünk, illetve a dokumentum filmjeink felvételeinek egy része is nálam készült.
 
 
Korábban Wojticzki-Papp Renátával készült interjú, akit ismerhettek a malacos Facebook csoportokból, és ideiglenes koordinátorkánt segíti az Egyesület munkáját. Egyesületünk elnökét, Szalai Bálintot pedig valószínűleg senkinek sem kell már bemutatnunk.
 
Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta 2061 tengerimalac került, ebből 1823 örökbeadott, jelenleg 132 tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.