Kong Anna évek óta erősíti csapatunkat, legfőképpen ideiglenes gazdiként. Tapasztalata és gondoskodása miatt több "maradós" malackánkat is gondozza. Több malacmamink hozta világra kicsinyeit Anna gondoskodását, szeretetét megismerve. A járvány előtt, amikor még voltak rendezvényeink Anna fotózott ezeken az eseményeken. Gyönyörű malacokról készült fotóit számos alkalommal használjuk közösségi oldalainkon. Mindezeken felül bújokat varr a gazdikereső malackáink számára.

1. Mióta vagy tagja az Egyesületnek és hogyan kerültél kapcsolatba az Egyesülettel?

Ha jól emlékszem, akkor 2016. februárjában csatlakoztam az Egyesület Tengerimalacok - értük és velük facebook csoportjába, akkor még csak nézelődtem és a malackámról Charlie-ról osztottam meg képeket időnként. Aztán valamikor júliusban az Egyesület fuvart keresett Százhalombattáról - Budapestre, egy utcán talált malackának (aki a Gerlak nevet kapta) és úgy esett, hogy el tudtam érte menni. Utána még segítettem fuvarozásokban, aztán ősszel megrendezésre került a Rágcsálók Világa rendezvény Újpesten, ahova elmentem fotózni. Ott találkoztam először az akkori csapattal és ott beszéltük meg Bálinttal, hogy megkapom az első ideiglenes malackáimat, Angelinát és Lütyit, akik sajnos már nem élnek. Egy kis érdekesség, hogy tizenéves koromban jártam Bálint tenyészetében is, de malackát nem hoztunk el Tőle, csak egy ketrecet de akkor még nem is gondoltam volna, hogy pár évre rá ennyire az életem részei lesznek a malackák.

2. Mi tetszett meg elsőként az egyesület munkásságában?

Egy rendezvényen ismertem meg jobban az Egyesületet, ahol látszott, hogy a tagok, segítők örömmel, teljes szívből csinálják az önkéntes munkákat szervezeten belül és leginkább ez volt az, ami elsőre megtetszett. De aki volt már ilyen rendezvényen az már látta és/vagy tapasztalta milyen a malacosoknál (is) a hangulat.

3. Mi volt az eddigi legkellemesebb emlék, mióta az egyesületnél dolgozol?

Legkellemesebb emléket konkrétan nem tudnék kiemelni, de nagyon szeretem a frissen hozzám került malackákat megismerni. Minden állatnak sajàt személyisége van és nagyon jó érzés ezt megtapasztalni.

4. Mi volt a legszomorúbb vagy legfelkavaróbb élmény?

Boci malacka jut eszembe, aki petefészek ciszta eltávolító műtét után került át hozzám, hogy nálam lábadozzon. Sajnos egyik este hirtelen rosszul lett, gubbasztott, semmit nem lehetett neki beadni és még aznap este örökre el is aludt az ölemben. Az volt az első alkalom (és azóta az utolsó), hogy egy ideiglenes malacka meghalt nálam és iszonyatosan felkavart.

5. Hány idis malacka lakott eddig nálad és van e kedvenc közülük? Mennyire nehéz elengedni őket? Volt e akit bebuktál?

Nehéz kérdés, mert még nem számoltam meg Őket. A nevek alapján amik a fejemben vannak, kb. 50 malacka lakott eddig nálam. A kedvencem Gerduskám volt, aki bukott malacka lett. Nála már akkor úgy éreztem, hogy Ő velem fog élni élete végéig, amikor bekerült az Egyesülethez. Mindig mentem Őt látogatni az akkori ideiglenes gazdijához, amikor csak lehetett és szerencsémre megkaphattam Őt ideiglenesen, nem sokkal később pedig már örökbe is fogadtam. Az elvesztése nagyon mély nyomot hagyott bennem...


Rajta kívül még Sülysápi Kóci maradt nálam, akiben egykori Charlie malackám személyiségét találtam meg ismét. Szerintem az elengedés mindig nehéz, mert mindegyik malackában megtalálja az ideiglenes gazdi azokat a dolgokat, amik miatt erős érzelmi és bizalmi kötelék alakul ki közte és a náluk lévő malackák között. Talán emiatt van az, hogy pár friss ideiglenes befogadónál ott "ragadnak" a cocik életük végéig. Emlékszem a legelső ideiglenes párosom gazdisodásánál egy ideig csak álltam Kingánál és néztem Őket, ezért nem is vállaltam utána évekig idis cocákat, de most már jobban bírom az elengedésüket.

6. Szerinted miért fontos az egyesület munkája?

Az Egyesület nélkül nagyon sok malacka most nem puha ágyikókban aludnának, jól lakott pocakkal, hanem az utcán, az árokban, vagy éppen egy szaporítónál éhesen, fáradtan a kb. 100 társuk mellett. 

7. Ismerősök, barátok mit szólnak ahhoz, hogy önkéntes, egyesületi munkát végzel? Okozott e ez valaha konfliktust, hogy "malacbarát vagy"? Vagy esetleg kifejezetten büszkék rád?

Szerencsére eddig sértő, vagy bántó megjegyzést egyszer sem kaptam senkitől emiatt, inkább támogatást. Mindenki akinek a véleménye számomra fontos, az elfogad ilyen állat mániásan, amióta ismer.

8. A jövőre tekintve minek kellene változnia ahhoz, hogy kevesebb malacka kerüljön az egyesület gondozásába?

Azt gondolom, hogy az új generációkat kell elsősorban az állatok tiszteletére és megbecsülésére tanítani, így lassan, de idővel biztosan jobbra fordul(na) a helyzet. Sok felnőtt ember makacs és csak azért sem fog változtatni azokon a tartási szokásokon, amiket (akár) gyerekként a szüleitől tanult, de a gyerekek, fiatalok még nyitottabbak és fogékonyabbak az ilyen dolgok tanulására.

9. Milyen feladatokat végzel az egyesületnél? 

Leginkább ideiglenes befogadással segítem az egyesületet, illetve néha támogatói termékeket is varrok, de ezeken kívül amiben tudok, mindig segítek.

+1. Mesélj kicsit magadról

Már gyerekkorom óta körbevesznek a mentett állatok, mert anyukám sokáig volt tagja állatvédő szervezeteknek, de az egyik szaporító felszámolásánál eljött nála az a pont, ami után azt mondta nem folytatja tovább.

Emiatt hamar belecsöppentem az árván maradt kölykök, vagy fiókák felnevelésébe és a problémásabb kutyák, állatok kezelésébe, nevelésébe, így talán mondhatom azt, hogy ezeknek az élményeknek köszönhető az is, hogy én is segítek állatvédő szervezeteknek.

Volt pár év, amikor tenyésztőként tevékenykedtem, ami sok jót és sok rosszat is adott nekem.

Pont akkor kezdtem bele, amikor a magyarországi tenyésztői klub még működött, de már megszünőben volt a tenyésztők klubbéli inaktivitása és leállásai miatt. Pár évre rá próbálkoztam új klub alapításával, minden hivatalos procedúrát végigcsináltam, de a megfelelő tudású és elhivatottságú tagok hiánya miatt végül nem sikerült új klubot alapítani, ami összefogta volna a valóban megbízható tenyészeteket itthon.

Az állatok mellett a szabadidőmben nagyon szeretek a családommal, vagy a barátaimmal lenni, sütni-főzni, fotózni és varrni, illetve erősen film mániás vagyok, ha tehetem akkor a telefonomat mindig elrakom, hogy senki ne zavarjon és az előbb említett dolgok közül csinálok valamit.

  • Korábban Wojticzki-Papp Renátával készült interjú, akit ismerhettek a malacos Facebook csoportokból, és ideiglenes koordinátorkánt segíti az Egyesület munkáját.
  • Egyesületünk elnökét, Szalai Bálintot pedig valószínűleg senkinek sem kell már bemutatnunk. 
  • Aki az elmúlt években fogadott tőlünk örökbe malacot, az Erdősi Erikával, örökbefogadási koordinátorunkkal került kapcsolatba.
  • Beck Andi az Egyesület Facebook oldaláért és kommunikációs tevékenységéért felelős, adminisztrációs feladatokat végez, ideiglenes gazdi, besegít az örökbefogadásoknál.
  • Rendek Andi a támogatói termékeket vásárlókkal kommunikál, valamint admin a Tengerimalacok - Értük és velük csoportban.
  • Szabó Roxána ideiglenes gazdiként segíti munkánkat, valamint admin a Tengerimalacok - Értük és velük csoportban. 
  • Jakab Niki ideiglenes gazdiként segít, valamint moderátor a Tengerimalacok - Értük és velük csoportban. 
Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta 2061 tengerimalac került, ebből 1823 örökbeadott, jelenleg 132 tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.